Felix Strategier en Sjaak Rood

Anna stelt vragen aan Felix:

Ben je al lang kinderboekenschrijver?
Sinds jaar en dag vertel ik mijn kinderen en kleinkinderen verhaaltjes voor het slapen gaan.
Een paar jaar geleden heb ik het al lang liggende plan om een serieus! verhaal te schrijven waar alle kinderen van de wereld (en hun ouders) van kunnen genieten voor ze gaan slapen. Door de avonturen van Anna te lezen of zich te laten voorlezen. Ook ga ik de avonturen uit dit boek opnemen zodat u/jullie ze uit mijn mond kunnen horen.

Ben je wel eens van huis weggelopen?
Jazeker, verschillende keren zelfs. Enorm spannend en enerverend maar zeker geen aanbeveling voor jonge lezers. Uiteindelijk is het bij mij gelukkig toch goed afgelopen.

Heb je wel eens op een traktor gezeten?
Nou en of! Ik heb jarenlang met de Gebroeders Flint straatvoorstellingen gegeven door heel het land. We trokken van stad naar stad naar dorp en festival in twee woonwagens die door traktoren werden getrokken. Heel avontuurlijk met alle dagen ontmoetingen met de meest vreemde mensen, meestal zeer aangenaam maar soms ook naar, zeker als er politie bij kwam kijken. Als de politie op bezoek kwam om je weg te sturen voel je je zoals een echte woonwagenbewoner. Namelijk een niet gewenst persoon en dat is heel frustrerend want je doet niemand kwaad en wil vooral mensen laten genieten. Maar vooral de lol en de ontmoetingen met nieuwsgierige en bijzondere mensen is me tot op de dag van vandaag bijgebleven.

Wat is je lievelingsboek?
A Long Long Way van Sebastian Barry, dat is een grotemensen boek.
Mathilda van Roald Dahl is het mooiste kinderboek aller tijden.

Wat is je lievelingsdier?
Oh, dat is een moeilijke vraag. Ik vind bijna alle dieren bizonder fijn maar de ijsvogel en de papegaaiduiker zijn zo mooi en speciaal en daarom mijn favoriet. Alhoewel een varken, een loslopend wroetend varken in de wei is me ook heel dierbaar! Alleen zie je dat tegenwoordig bijna niet meer, de meeste varkens zitten immers opgesloten in immense dieronvriendelijke megastallen.

Welk instrument vind je het leukst?
Om te spelen de accordeon en om te horen de cello.

Waarom heb je mij geschreven?
Omdat je zo’n avontuurlijk meisje bent dat alle dagen onverwachte en spannende avonturen beleeft. Je laat je graag verrassen en dat probeer ik in mijn eigen leven ook te laten gebeuren. Kortom, jij bent mijn heldin, avontuurlijk, nieuwsgierig en open naar de wereld om je heen.
En bovendien wist ik dat Sjaak jou en alle andere inwoners van dit boek prachtig ging tekenen en levendig maken.

Wie is je lievelingsoom?
Oom Lex uit Arnhem. Als ik vroeger als kind bij hem mocht logeren was het alle dagen feest, wat een fijne oom was dat! Alles wat thuis niet mocht was daar in Arnhem wel mogelijk. Oom Lex was schoenmaker en in zijn werkplaats werkten drie Hongaarse mannen die uit Hongarije waren gevlucht/ontsnapt. Bij oom Lex vonden ze een warm welkom. Gastvrijheid tegenover vreemdelingen vind ik dan ook de mooiste eigenschap van de mens, kon ik maar zo zijn als oom Lex!

Anna stelt vragen aan Sjaak:

Ben jij Sjakie van de chocoladefabriek?
Nee hoor, al houd ik wel van chocola. Mijn ouders waren gelukkig niet zo arm als die van Sjakie uit het boek. Wij hadden vroeger een kruidenierswinkel, dus we hadden altijd meer dan genoeg te eten. En een chocoladefabriek hoef ik ook niet. Ik heb al een tekeningenfabriek! Of eigenlijk een tekeningen- en filmfabriek. Ik maak namelijk ook animatiefilms. Als je heel veel tekeningen snel na elkaar laat zien begint alles te bewegen en te leven. Dat vind ik het mooiste wat er is. Ik heb een kort filmpje gemaakt over Roodkapje, en een iets langere over iemand die graag een kopje koffie wil hebben. Kijk zelf maar:

          
Fast Forward Little Red Riding Hood                 KOFFIE

Waarom kleur je niet altijd keurig binnen de lijntjes?
Ik vind keurige tekeningen meestal saai. Je ziet precies wat het is. Ik vind het veel spannender als een tekening iets te raden overlaat. Zoals de koe in hoofdstuk 1. De kop is heel duidelijk getekend, maar het lijf verdwijnt in de mist. Daar zie je alleen maar vlekken en twee vage lijntjes waar misschien de poten beginnen. Als je naar de tekening kijkt maak je er in je hoofd wel een hele koe van. Misschien zelfs wel een betere koe dan ik had kunnen tekenen.
Met krassen en vlekken kun je bovendien een bepaald gevoel laten zien. Of snelheid geven aan de tekening. Dat zie je bijvoorbeeld in de tekening waar Anna het huis uit holt.

Teken je elke dag?
Bijna wel. Al teken ik niet altijd de hele dag. Maar als iets af moet dan teken ik uren achter elkaar door, tot diep in de nacht.
Als ik dan klaar ben ga ik even iets anders doen, zoals nieuwe dingen verzinnen of mijn tekentafel opruimen of naar de kapper.

Ben je wel eens van huis weggelopen?
Nee, dat heb ik nooit gedaan. Ik ben eigenlijk een enorme huismus. Vroeger ook al. Als mijn vriendjes naar buiten gingen om avonturen te beleven moesten ze vaak flink zeuren om mij mee te krijgen. Dat deed ik dan meestal wel hoor, maar soms bleef ik liever binnen om mijn eigen avonturen te tekenen.

Wat is je lievelingsboek?
Dat verschilt per dag. Vandaag is het misschien Alice in Wonderland. Er gebeuren heel vreemde dingen in dat boek en het is heel grappig geschreven. Maar morgen is het waarschijnlijk Winnie de Pooh of Max en de Maximonsters. Er moeten wel mooie tekeningen in staan. Ik vind het erg lastig om een boek te lezen als ik de tekeningen lelijk vind of saai. Dat doet pijn aan mijn ogen en ik krijg overal jeuk. Ga jij maar eens een boek lezen met tranen in je ogen terwijl je overal moet krabben!

Wat is je lievelingsdier?
Ik vind het zielig dat niemand nou eens een strontvlieg kiest als lievelingsdier. Een paard wordt wel heel vaak gekozen. Ik heb daarom een tekening gemaakt met een strontvlieg en een paard er op. Mag jij kiezen welk je het leukst vindt.

Welk instrument vind je het leukst?
De klarinet. Het leuke van dat instrument is dat het heel mooi vrolijk kan klinken, maar ook ontzettend goed kan janken en jengelen. Het kan je verdrietig maken en even later dans je weer vrolijk in het rond. Dat vind ik heel bijzonder.

Wie is je lievelingsoom?
Een lievelingsoom had ik nooit. Tot Felix er een ging schrijven en ik die vervolgens mocht tekenen. Oom Fedde is nu ook mijn lievelingsoom.